Plébániai visszatekintő 2014

 

 

 

PLÉBÁNIÁNK TÖRTÉNETE

 

Orbán Balázs szerint a hagyomány tud egy remeteszegi kápolnáról, amelynek nevét orzi a városrész a Maroson túl.

 

A legújabb idokig csak kevés katolikus lakott ebben a városrészben. Csak az 1980-as évek végén kezdtek itt is tömbházakat építeni.

Marosszék falvaiból, a Nyárád mentérol, de Székelyföldrol is egyre több katolikus család költözött az Egyesülés (Unirii) negyednek is nevezett  lakónegyedbe. Ez tette indokolttá egy ottani misézohely kialakítását. Ház vásárlása nem volt akkoriban kockázat nélküli, mert e Ceausescu rezsim politikája miatt nem lehetett tudni, mi kerül lebontásra. A lakónegyed külso határán látszott kevésbé kockázatosnak a vásár, s ott a Kerektó utca 2 sz. alatti lakást megvásárolta az egyház. A közfalak eltávolítása után ez lett a katolikus hívek gyülekezési helye. A belvárosi plébánia beosztott papjai és remeteszegi önfeláldozó családok szervezo munkájának köszönhetoen, megkezdték a hitoktatást -várva a misézési engedélyt és a vásár jóváhagyását-, majd a változás után 1991-ben a misézést is.

 

Plébániai jellegéhez az állami jóváhagyást már 1990-ben megadták, de önálló plébánost csak 1995-ben kapott a közösség Ferencz István személyében. A plébániához 550 katolikus hívo tartozik, de ez a plébánia látja el a mezoségi szórvány 21 településén élo híveit is.

 

A templomépítésének gondolata már elso pillanattól felmerült és megkezdodtek az elokészületek is.

 

2002-ben az új plébános Szénégeto István. O folytatja elodje és a plébánia megkezdett templomépítési tevékenységét.
A templom építése jelenleg is folyik.

AKTUÁLIS

nincsenek hírek ebben a listában